Veelgestelde vragen

Wat zijn polymeren?

Polymeren worden zo genoemd als deze minder wegen dan 1 gram per 10 kilometer lengte. Dat is ongelooflijk licht. De meeste polymeren hebben een diameter kleiner dan 0,012 mm, zo’n tien keer dunner dan een menselijk haar.

De synthetische vezels bestaan uit polymeren, lange ketens aaneengeschakelde moleculen, vergelijkbaar met een kralenketting. De draad waaruit de polymeren ontstaan, bestaat voor 70% uit polyester. De rest 30% is polyamide, beter bekend als nylon.

Van de vezels worden op verschillende manieren doeken gemaakt. Er bestaan non-woven, geweven en gebreide doeken. De gebreide doeken zijn rekbaar en daardoor makkelijk uit te wringen. Gebreide doeken verliezen hun werking niet. Gewoven doeken zijn goedkoper, werken minder effectief en verliezen in korte tijd hun werking.

Polymeren worden van elkaar gescheiden en dit splitsen kan op verschillende manieren: mechanisch door de vezel of de doek te strekken of deze met een krachtige waterstraal te bewerken, of chemisch door één van de polymeren op te lossen, of door de vezel in een chemisch bad te laten zwellen waardoor deze openbarst.

De van oorsprong ronde vezel valt uiteen in een stervormige kern van polyamide, omgeven door wigvormige polyestervezels. Een dwarsdoorsnede van de vezel is te vergelijken met een ster, geknipt uit een cirkel van papier. De driehoekige papiersnippers die overblijven, stellen de polyestervezel voor. Het polyesterdeel vormt de echte vezel, maar de stervormige polyamidekern heeft wel degelijk een functie. Olie en vet hechten gemakkelijk aan polyamide. Bij een gewone doek is zeep nodig om datzelfde effect te bereiken.

Hoe werken ramendoeken?

Het typische gedrag van polymeren in reinigingsdoeken is als volgt te verklaren:

  • Ramendoekjes reinigen snel doordat ze een enorm oppervlak hebben, vele malen groter dan de zichtbare afmetingen. Daar zijn de ontelbare driehoekvormige polyestervezeltjes verantwoordelijk voor. Een groot oppervlak betekent een hoog opzuigend vermogen.
  • Met hun scherpe hoeken dringen de gesplitste vezels diep door in het vuil, veel verder dan een ronde vezel dat kan.
  • Eén van de polymeren is lipofiel oftewel olieminnend. Vet en olie hechten daardoor rechtstreeks aan de vezels en hoeven niet eerst met een reinigingsmiddel losgemaakt te worden. Een reinigingsmiddel is daarom niet nodig. Dit is ook de reden dat dedoeken slecht uit te spoelen zijn en daarom, na verzadiging met vuil, gewassen moeten worden in de wasmachine.
  • De poriën in het vezeltextiel zijn veel kleiner. Bij het reinigen met een voldoende droge doek blijven daardoor kleine druppeltjes achter op het te reinigen oppervlak die snel verdampen. Hierdoor blijft een schoner oppervlak achter en wordt streepvorming voorkomen.
  • De vezels zitten dicht opeengepakt. De tussenliggende kieren trekken door de capillaire werking het water met de daarin aanwezige vuildeeltjes omhoog. Capillaire werking noemen we het verschijnsel dat vloeistof wanneer het zich in een nauwe ruimte bevindt, tegen de wanden omhoog kruipt. Dat is mooi te zien bij een glas limonade met een rietje. In het rietje staat de vloeistof hoger dan in de rest van het glas. Gewone doeken hebben ook een zuigende werking, maar die is veel minder omdat de poriën groot zijn.
  • Droog heeft de vezel weer andere voordelen. Dan laadt de doek statische elektriciteit op door de wrijvende beweging over een oppervlak. De positief geladen doek trekt stofdeeltjes naar zich toe. De praktijkvoordelen van ramendoekjes samengevat: geen reinigingsmiddelen en wrijfdoekjes nodig, niet nazemen, het kost minder tijd, geen nadelige effecten op de gezondheid. De goede praktijkervaringen zijn in 1998 al bevestigd door een Nederlands onderzoek van TNO (NL) in opdracht van de VSR (Vereniging Schoonmaak Research, NL).

Waar kan ik mijn recente bestellingen bekijken, hoeveel doekjes heb ik reeds besteld?

U bevindt zich op de startpagina van onze website.
Scrol geheel naar beneden en klik onder “Klantenservice” op “mijn account”
Klik vervolgens op “Recente bestellingen bekijken”

Waar kan ik mijn verzend en factuuradressen wijzigen?

U bevindt zich op de startpagina van onze website.
Scrol geheel naar beneden en klik onder “Klantenservice” op “mijn account”
Klik vervolgens op “Verzend en factuuradressen beheren”

Waar kan ik mijn Wachtwoord en accountgegevens wijzigen?

U bevindt zich op de startpagina van onze website.
Scrol geheel naar beneden en klik onder “Klantenservice” op “mijn account”
Klik vervolgens op “”Wachtwoord en accountgegevens aanpassen”

het-doekje-afbeelding-1